Brageprisen? BRAGEPRISEN!!!!!!11one

I går ble jeg nominert til Brageprisen for sakprosaboken Morfar, Hitler og jeg  og det er så ekstremt ekstatisk sinnsykt skrullete stas at jeg har mistet ordforrådet. Greia er: Å bli nominert til Brageprisen er stort. Juryene velger ut fire titler fra alle årets bøker. At min bok var en av de fire som ble valgt ut er…ja.

La meg sitere retningslinjene til sakprosajuryen:

Prisen tildeles en sakprosabok for voksne. Prisen tildeles på grunnlag av litterære kvaliteter, respekt for stoffets egenart, nyskapning, originalitet eller kunnskapsformidling.

SHIT BANDITT DET ER SÅ SYKT BRA!!!! JEG HAR SÅ MANGE FØLELSER AT JEG ER STUCK I CAPS LOCK!

Meg da forlaget fortalte meg om nominasjonen:
lokeomg

Meg som hadde masse følelser etterpå:
robertomgcharliecryingronomg

Meg på pressekonferansen etter at Pål Nordheim (også Brageprisnominert) sa til meg at det viktigste i sånne situasjoner var «å ikke sjenere seg»:

tinafeyomg

Godt råd. Feil publikum.

Dønn ærlig: Jeg er ikke en sånn reservert forfatter med bluse og god oppdragelse. Jeg er en av de yngste damene som har vært nominert til en sakprosapris som har vært dominert av gamle menn. Jeg er så gira at jeg ikke klarer å være dannet, smakfull og fattet. Jeg vil ikke, heller. Det er tre uker til vinneren blir offentliggjort. Jeg har selvfølgelig lyst til at det skal være meg. Det har alle de nominerte: Alt annet er å gjøre seg til. Men å bli nominert er en pris i seg sjøl, og jeg har tenkt å feire nominasjonen som nettopp det.

Jeg klarer ikke være kul når jeg føler meg som denne hunden her:

excited-dog-o
Og jeg skriver dette blogginnlegget for å slikke deg i ansiktet. Hvis du har lest noe som helst jeg har skrevet mellom nå og da jeg begynte å blogge i 2006, så elsker jeg deg. Jupp, akkurat deg. Jeg elsker at du har lest og delt og kommentert og kritisert og anbefalt og kjøpt og lånt og lastet ned. Jeg elsker alle dere som har gitt meg følelsen av at det er verdt å bruke skikkelig lang tid på en tekst. Jeg hadde ikke orket å begi meg ut på et sånt prosjekt som Morfar, Hitler og jeg hvis jeg ikke visste at det fantes Veldig Bra Folk på andre siden av ethernettkabelen min jeg kunne skrive den til.

Derfor feirer jeg nominasjonen ved å gi bort et par bøker til de av dere som ikke har lest den ennå. Hvis du har lyst på bok, kan du legge igjen en «Jeg vil ha bok hurra hurra»-skål i kommentarfeltet. Det er også lov å ønske seg en bok til noen andre enn seg sjøl (som tanter og besteforeldre og veldig veslevoksne nieser). Jeg kommer til å velge ut et par og ta kontakt med dere om du vil ha ebok eller papirbok osv.

(Advarsel: Det er ikke en veldig glad bok, selv om jeg er en veldig glad forfatter akkurat nå. Du kan lese første kapittel her, så vet du hva du går til.)

Kort oppsummert: Hurra!

47 kommentarer til “Brageprisen? BRAGEPRISEN!!!!!!11one”

 1. Ida – du ER kul. Det er MYE kulere med spontanious singing and dancing og skikkelig feiring, enn fattet fornøydhet! Jeg håper seiersdansen blir filmet om/når du vinner 😉 Kjempestort gratulerer!
  (Og jeg vil også gjerne ha bok, hurra hurra!)

 2. Djeez. Jeg ligger på gulvet å griner av denne bloggposten. Ohhh my goooood!

  Gratulerer så mye og selvfølgelig vil jeg vil ha bok. Hurra hurra 🙂 Så det skåler jeg til for resten av fredagskvelden

 3. Gratulerer! (Både med nominasjon og jobb). Høsten sin det!
  Jeg ønsker meg en bok å gi til svogeren min (leser den nok selv først). Hurra og god feiring!

 4. Hurra! Gratulerer!

  Og jeg vil ha bok, hurra! Ikke fordi jeg ikke har den, for jeg har snart lest den ut, men jeg har opptil flere jeg har planlagt å gi den i julegave til, for den må og bør leses.

 5. Jeg vil ha bok! Hurra.

  Og bare sånn for å ødelegge alle vinnersjansene mine: Jeg kommer nok til å kjøpe den uansett, så om jeg vinner blir det et eksemplar til mamma.

  Gratulerer med nominasjon! Gleder meg til å lese.

  Skål!

 6. Gratulerer gratulerer hurra hurraaa! Jeg er ikke det spøtt overrasket, det var jo åpenbart nærmest fra første bloggpost at du var laget av et eller annet fabelaktig litterært materie som før eller siden måtte resultere i noe genialt. Bragenominasjon virker derfor på alle måter riktig – og det sier jeg uten en gang ha lest boka. Men det vil jeg gjerne! 😀

 7. Giveaway? ROSABLOGGER!

  (Men seeriøst, jeg vil gjerne ha bok. Jeg ble forhindret av kone med ammetåke sist, og hun er fremdeles muggen fordi jeg brukte hele 7 minutter på å komme meg til Tøyen fra Youngstorget den dagen…)

  Og gratulerer. Det sier jo seg sjøl.

 8. Du har underholdt meg skikkelig denne uka, Ida. En ting er boka, så var det foredraget og så en bloggpost som gjorde meg både glad og lattermild.

  Jeg vil gjerne ha en bok. Ikke til meg selv, selvfølgelig, jeg har kjøpt den, – men som premie til en av elevene mine. De skriver «Min familie i historien», og jeg hadde allerede bestemt meg for at den skal være premie til den som presenterer den beste fagartikkelen (Stort ord i denne sammenhengen: Fagartikkel. Ungene er 12 – 13 år gamle!). Ingen av dem har lest boka, men vi har snakket mye om den.

  Gratumegafantafenomenolerer så mye!

 9. Gratulerer, dette er fryktelig velfortjent! Jeg har fulgt deg i en årrekke, og kan vel klassifiseres som blodfan.

  Jeg fortalte min 92 år gamle, fransk-norske venninne om boken din, og hun hadde innmari lyst til å lese den. Hun underviste tidligere i fransk historie på UiO, og er så hekta på bøker at hun har et eget bibliotek i en bod i kjelleren (siden hun bor i en pitteliten leilighet og ikke har plass). Jeg ønsker derfor boka til henne, for jeg har på følelsen at hun kommer til å digge den, og fordi man strengt talt aldri kan ha for mange bøker.

  Stå på, Ida! Du er sinnsykt kul.

 10. Grattis med nominasjon og for å ha blitt den kuleste jenta i klassen! Håper du vinner med buksa full av pinner. Jeg vil også ha bok (så klart) da.

 11. Gratulerer!!! Jeg kjenner deg jo egentlig ikke, men har lest temmelig mye av det du har skrevet oppigjennom, så jeg føler lissom at jeg kjenner deg litt likevel, og nå er jeg altså så himla glad at jeg må ha lommetørkle 🙂 Jeg ønsker meg booook 😀 (og så må jeg si at jeg noen ganger snakker med folk som er ganske psjuke, og da har jeg noen ganger bl.a hatt nytte av dine samtaler med hjernen. <3)

 12. Et rungende gratulerer!!! Og jeg ELSKER den hemningsløse feiringen – det burde den trauste bokbransjen kopiere!

 13. Masse til lukke med nominasjonen! Det er så sjukt kult og eg er stolt på dine vegne.

  Også vil eg gjerne ha bok, eller, eg vil at pappa skal få ho. Både bestefar og pappa sin onkel var aktive i motstandsrørsla heime og vart straffa med arbeidsleir. Denne boka er midt i blinken for han, og det ville vore sååå kult om han fekk den når eg er i USA. Altså no.

  Beste helsing og tusen klemmer
  Lonis, din største fan

 14. Det er så usannsynlig kult med nominasjonen også for oss som har fulgt deg en stund, og jeg synes virkelig ikke det er noen grunn til å være kul når du kan hyle av glede 🙂 Jeg har boka (holder på å lese), men kunne godt tenkt meg en til pappa, som absolutt burde lese den (ellers ligger den lagelig an til å bli julegave, selvsagt),

 15. Gratulerer igjen. Jeg vil gjerne ha bok hurra hurra! Også er jeg så glad for favoritt skribenten min på det store nettet har blogget mye i det siste og det gjør meg ekstra glad. Da fikk jeg igjen Ida Jackson stemmen, helt uten å lese bøkene jeg har lest på nytt.

 16. Vel hjemme fra byen etter måneder uten de store utskeielsene venter jeg noe ustøtt på at nudlene skal koke ferdig. Og leser at du er nominert til brageprisen. Det er så flott! Jeg kjenner flere som har lyst til å skrive historien om sin familie. Som den egentlig er, etter å ha funnet sannheten på loftet. Du har gjort det. Synliggjort og menneskeliggjort en viktig del av vår historie. Jeg vil veldig gjerne lese boka!

 17. Vi elsker deg også Ida! 😀 For en fantastisk, strålende, herlig nyhet om nominasjonen. Jeg regner med at du vinner, jeg!!
  Jeg har jo lest boka di, men har likevel lyst til å være med i trekningen fordi jeg vil gi den bort til noen som ikke har råd til å kjøpe den selv.

 18. Gratulerer i mengder!! Du fortjener prisen så til de grader! Jeg heier på deg og håper du vinner. Jeg har allerede både skrytt av og sendt bilde av boka til folk jeg syns skal lese den.

  Jeg forsøker å lese den nå, har kommet et godt stykke, men det går så veldig sakte pga. en hjerne som nekter å konse på mer enn en side eller to om gangen. Jeg har fått låne Lena sitt eksemplar, (smussomslaget har blitt lettere melketennermaltraktert av den nydelige monsterkattungen hennes), men tenkte at Lena kan få tilbake sin bok snart, så hun kan låne den til noen som leser kjappere enn meg.

  Jeg har tro på vandrebok-prinsippet, så bøker jeg digger, sender jeg ut i verden med ordre om at denne ikke skal bo i noen bokhylle, men leses og så gis videre osv. osv. Jeg har allerede planlagt hvem som etterhvert skal overta mitt eksemplar. (Dette er jo, når jeg tenker meg om, en dårlig økonomisk ordning for forfattere. Hm. Alle burde kjøpe boka. Men de fleste jeg kjenner må velge mellom bok eller mat, og da blir det gjerne mat, eller kompromisset «vente til alle andre har lest den når den kommer i pocketbok og First Price-fettgummipølser med tørre lomper og ikke noe ketchup» ).

  Uansett, håper du vinner, og hvis du ikke gjør det, så har du og mange med deg i hvertfall ikke feiret uten grunn! 😀

 19. Hurra!

  Jeg vil gjerne ha bok til mannen i mitt liv – som om to små uker leverer inn masteroppgaven om frontsøstrene i 2. verdenskrig. Han trenger noe å gjøre når han er ferdig og har snakket mye om at han gjerne vil lese denne: )

 20. No blei eg verkeleg nyfiken på den boka di! Gratulerer så mykje med nominasjon. Eg vil gjerne få lesa boka, helst som e-bok!

  Helsing Kate Potet

 21. Det er så herlig at du viser følelser! Du og May-Britt Moser. Det er lov å vise følelser når man er glad, mener jeg, og litt lettere for oss andre, når noen går foran.

  Fikk endelig lest «Sosiale medier – hvordan ta over verden…» – flott bok! Ikke bare lærte jeg masse, det var en flott oppsummering av bloggposten, miljøet og diskusjonene i bloggebygrenda som var veldig viktig for meg fra 2008 og fremover. Jeg turte ikke delta så mye, men verden åpnet seg, synspunkter utfordret meg og noe av det gjorde meg til den jeg er i dag. Du var en innfallsport til mye av det, takk!

  Jeg sier ikke nei til en bok, heller.

 22. Handla jo akkurat bok til meg sjæl, men langt inne i kapittel 3 syns jeg morsjan fortjener et eksemplar i julegave også 🙂 Gratulerer igjen!

 23. Jeg ønsker meg fryktelig veldig masse gjerne en bok til Mormor, hurra meg rundt 😀 Holder på å lese den selv, og har gått på biblioteket for å låne den. Så vil jeg gjerne at Mormor skal få lese den, men har ikke råd til å kjøpe en til henne (student heihei!). Og siden hun ikke har internett så er denne egentlig en hurra meg rundt fra Mormor Eva.

 24. OMG, så kult! Heier på deg!
  Dette er boka jeg skulle kjøpt til bestefaren min til jul. Han var 15 år i 1940 og ble liksom aldri helt ferdig med det – forståelig nok. Jeg vet ikke om han egentlig leste så mye annet enn bøker om krigen (og bøkene til faren min, da, siden han også er forfatter. Og har vunnet Brageprisen for sakprosa! Faktisk). Så med en gang jeg leste om Morfar, Hitler og jeg, så tenkte jeg at denne skulle farfar hatt. Dessverre mistet vi ham til kreft for fem år siden. Hvis du fortsatt gir bort bøker og vil sende en langt (laaaangt. Dyyyyrt.), så skal jeg lese den og tenke på min farfar og din morfar. Ellers får det bare vente til jeg får tak i et eksemplar ved anledning. Bragepris eller ikke, så kommer den nok til å være å finne i butikkene en stund, tipper jeg.
  Ja, og gratuleeeerer! Hurra! 😀 :gladdans:

 25. Gratulerer så mye med nominasjonen veldig på etterskudd. Helt enig, nominasjonen er verdt en feiring i seg selv. Skjønner godt at du følte deg som hunden 🙂

  Og ditto, forresten.

 26. Hei! Gratulerer m bok og nominasjon. Jeg ønsker meg en bok til jul. Håper jeg vinner eller at noen plukker den opp fra ønskelisten min:)

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.