NaNoWriMo, uke 1

nanowrimo Jeg er ferdig med en uke av NaNoWriMo.

For dere som ikke kjenner til fenomenet: Det betyr at jeg er én uke inn i galskapsprosjektet «Skriv en roman på en måned! NUH!»

Eller: Skriv et førsteutkast til en roman på 50 000 ord på en måned, for å være presis.

For å komme i mål til 30. november, bør du ha skrevet 11666 ord før uken er omme. Det betyr å ha skrevet ca. 1667 ord per dag. Og hvordan har det gått med meg? Jotakk, bare bra: Jeg har 13,482 ord til slutten av uke 1. Det betyr at jeg ligger litt over et skrivedøgn i forkant, som betyr at jeg har slingringsmonn til å ikke skrive en dag.

Det betyr ikke at alle de ordene er kjempebra eller at skrivingen har gått kjempelett.

Erfaringer fra uke 1:

 1. Det funker overraskende bra å ha et såpass tilfeldig mål som hvor mange ord du skal skrive for å få skrevet hver dag.
 2. Det er skikkelig grusomt å ikke stoppe for å redigere. Jeg trodde jeg skrev ganske jevnt og flytende, men NaNo har vist meg at jeg egentlig skriver hver setning fire ganger før jeg går videre. Å gi slipp har vært ekkelt, befriende, morsomt, skrekkelig.
 3. Jeg er lettlurt. «Skriv ferdig, så får du en pose ostepop» sier jeg til hjernen. Etterpå, når jeg har skrevet ferdig sier jeg: «TULLA!» og så får jeg kopp te istedet. Fordi du kan ikke motivere deg med godteri hver dag.
 4. Jeg har blitt helt avhengig av skrivespurter, altså å sette stoppeklokka på 5/10/15 minutter og så SKRIVE FOR LIVET! Det er veldig produktivt, og supert når du bare har noen få minutter skrivetid mellom frokost og jobb.
 5. Jeg har blitt en rå jævel på backup. Det er helt nødvendig når teksten vokser hver dag.
 6. Gruppepress hjelper. Det sitter flust med NaNo-forfattere rundt om på kaféene i landet denne måneden, og det er mulig å finne en skrivevenn i Oslo på få min varsel ved hjelp av Facebook og forum. Og selv om du ikke egentlig snakker med skrivevennen din, er det veldig effektivt å sitte konsentrert sammen med noen andre som er konsentrert. Det smitter.
 7. NaNo er som all annen utholdenhetstrening. Noen ganger går løping fort og greit. Andre ganger varer minuttene tjue minutter og gjør vondt. Jeg tror at prosjekt NaNo egentlig er en bootcamp der du blir mer vant til å lide – og får gode vaner som resultat.
 8. Når alt annet feiler: Kjøp en sjokkis. Legg den på kjøkkenet. Ingen smaking før du har skrevet ferdig.
 9. Og skru av Internett. For pokker.
  Picard

Og nå? Alle sier at den første uken er den letteste. Så det er bare å glede seg.

2 kommentarer om “NaNoWriMo, uke 1

 1. Takk for peppis-liste! Jeg har ikke nok ord for øyeblikket, men skylder på tur til NYC og det at jeg meldte meg på i siste liten. Om jeg skriver dobbelt de neste dagene er jeg i rute igjen. Men kanskje du har et tips til oss perfeksjonister? Jeg sliter skikkelig med at det jeg skriver er så pinlig (dårlig) at jeg ikke engang tør å oppdatere word-count på NaNoWriMo, og jeg tør i alle fall ikke la noen andre lese det jeg har skrevet. Dessuten får jeg prestasjonsangst av å være venner med deg – du er nominert til Bragepris. Dette minner meg om barneskolen når venninnen min var mye flinkere å tegne enn meg, og vi måtte sitte ved siden av hverandre i klasserommet da vi tegnet. Det knyter seg i magen.

  Apropos ingenting – er det ikke mulig å kommentere på bloggen din dersom man ønsker å gjøre det uten å logge seg inn i WP / FB / TW?.

  1. Det er berre ein einaste måte å få til NaNoWriMo på, og det er å bestemme seg for at det utelukkande er kvantitet som gjelder. Ingen får til å skrive ei ferdig, god bok på ein månad. Om målet er at boka skal bli god, bør du sette av to år, ikkje fire veker.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.