Nei, jeg starter ikke for meg selv fordi jeg har en genial idé. Jeg gjør det fordi jeg er sta og sær.

Hvis du har lest denne bloggen ille lenge, husker du kanskje at jeg lovet dyrt og hellig at jeg aldri mer skulle jobbe for meg selv. Vel, nå har jeg brutt det løftet, gitt. Jeg sa opp jobben min i Netlife og stiftet mitt eget AS.

Sist gang jeg jobbet for meg selv, var i 2011. Det er mye som har endret seg siden da.

Noe har blitt Sykt Mye Bedre. Jeg kan logge meg inn i Altinn med Bank-ID på mobil, ikke med et ByPass-kort jeg kjøpte på Tippekiosken. Jeg trengte “bare” 30 000 kr i oppstartskapital denne gangen, ikke 100 000 kr slik det var da jeg var ung og dum, og samordnet registermelding er faktisk blitt litt mindre forferdelig siden sist jeg leverte den.

(En dag skal jeg kjøpe en stor kake til alle som jobber med brukervennlighet i Skatteetaten. Dere har gjort mer for livskvaliteten min enn dere aner.)

Men noen ting har også blitt mer irriterende. For eksempel er det å starte firma blitt en ettertraktet livsstil. Det er fullt mulig å bestemme seg for å bli gründer-start-up-maker-entrepenør og ikke gjøre noe annet enn å gå på artige pitche-mingle-inspirasjons-greier på lekre labs/co-working/inkubator-steder og drikke kaffe istedenfor å jobbe.

Ok, de jobber sikkert også, men det er overraskende mange jeg møter som har sluttet i jobben på grunn av en idé de brenner for, og dette å brenne er liksom kjernen av det de driver med. De har ikke noe produkt eller kunder som kjøper produktet ennå, men de har logo og nettside og nedskrevne planer, samt denne draumen de ber på.

Ta DNBs oppstartslos. (Advarsel, fancy video og lyd-nettside!) Åpningssetningen deres er: Alle bedrifter starter som en idé. 

Jeg føler meg helt dust når jeg ser den videoen. Jeg kjenner meg ikke igjen i det hele tatt.

Alle firmaer jeg har vært med å starte, hadde utgangspunkt i at vi fikk så mye oppdrag at det var uansvarlig å ta betalt svart eller ta alle fakturaene via noen sitt enkeltpersonsforetank, og jeg kan ikke huske at vi pitchet noe som helst, vi bare jobbet altfor mye og fikk musearm og ryggproblemer, og tjente en helt vanlig inntekt. Det var mye angst og sammenkrøllede kvitteringer og veldig lite idémyldring. Ingen spurte oss om idéen vår hadde “livets rett”, for vi tjente jo penger.

Men det er tydelig at alle politikere til høyre for SV håper at det skal komme klimakrise-reddende økonomisk Viagra ut av dette mystiske oppstartslandet jeg har blitt en del av. Og den etablerte delen av næringslivet vil også være med på leken. “Her skal vi vise frem gründerene våre!” står det på storskjermen utenfor DNB på Karl Johan.

Jeg har ennå ikke sett et eneste bilde av en gründer der, så det kan jo være at etterspørselen etter kule gründere er større enn tilbudet, rett og slett.

Selv er jeg en veldig ukul oppstartsbedrift. Jeg vil jobbe for meg selv fordi jeg liker å gjøre ting på min måte. Målet er ikke å bli millionær. Målet er å få det sånn som jeg vil ha det. Jeg mistenker at bedrifter som har dette som utgangspunkt, overlever lenger enn de som gjør hele “utvikle din geniale idé på start-up-konferanser”-greia. Det er jo mye enklere å nå målet “Tjene helt OK med penger på å jobbe sånn som jeg liker best, kanskje sammen med noen jeg liker” enn “Lage Den Feteste Appen og tjene seg griserik”.

Jeg har lært utrolig mye av å jobbe i Netlife. Den aller, aller viktigste tingen jeg lærte var at hvis du lurer på hvordan noe fungerer, ikke spør Google. Undersøk livene til folk rundt deg. Finn noen du er nysgjerrig på og be dem beskrive dagen sin. Spør om du kan få bli med dem på jobb. Se hva de gjør. Lytt mer enn du snakker.

Da jeg vurderte å stifte AS, tok jeg kontakt med 12-15 damer med unger som hadde egne firmaer eller hadde pleid å ha det. Alle gjorde ting som minnet litt om det jeg hadde lyst til å gjøre. Alle hadde liv som lignet litt på mine.

Og når jeg snakket med dem, viste det seg at de hadde mye mer til felles. De var effektive og utåmodige og hatet å sitte i møter. Mange var misfornøyde med hvor lite tid de fikk med ungene sine hvis de jobbet en hel stilling. Når de jobbet for seg selv, kunne de ta mer kontroll over egen arbeidsvherdag.

“Jeg har strukturert arbeidsuken min slik at jeg kan ta en dupp til lunsj hvis jeg har lyst” sa en.

“Jeg skal aldri mer sitte i et personalmøte og irritere meg over at en kollega ikke kan Excel” sa en annen.

“Jeg måtte si fra til noen at jeg går for å hente tidlig i barnehagen. Jeg bare gjør det.” sa en tredje.

“Jeg jobber aldri med noen jeg ikke liker.” sa en fjerde.

Ingen sa at livet som sjef i en liten bedrift var en dans på roser. Det var drit å ikke få betalt når barna var syke, det var stress med økonomistyring og enda mer stress med regnskap og papirarbeide. Ingen hadde egentlig ferier. En del som hadde hatt firmaer og gått tilbake til fast jobb sa: “Aldri mer egen bedrift. Det var helt jævlig.” Andre sa: “Ja, det er helt jævlig. Men det er jo det eneste som er verdt å gjøre.”

Det jeg lurer på er: Har du jobbet for deg selv? Har du et firma? Begynte det som en idé du brant for? Begynte det som penger du plutselig tjente utenom jobb eller studier? Begynte det som frustrasjon over å sitte i åpent landskap? Over å måtte gjøre jobben din på en bestemt måte? Føler du deg oppglødd og inspirert av hvordan det snakkes om start-up og innovasjon om dagen? Eller føler du deg gammel og grinete, sånn som meg?

 


8 kommentarer til “Nei, jeg starter ikke for meg selv fordi jeg har en genial idé. Jeg gjør det fordi jeg er sta og sær.”

 1. Åh, som jeg kjennner meg igjen!! Jeg kjenner meg IKKE igjen i «start-up og idémyldring med kult hodeplagg og converse»-universet. Jeg driver for meg sjøl fordi jeg vi leve i tråd med mine egne verdier. Og blir fort lei folk… 😉

  • Det blir jeg så glad for å høre, Caroline! Det med å leve i tråd med egne verdier kan jeg definitivt signere (c;
   Jeg lurer dog på om noe av greia med Start-up-og-idémyldring er at de er veldig, veldig mannsdominerte? Jeg følger med på Shifter og en del andre nettsteder som har gründere som målgruppe og føler egentlig at jeg bare ser på bilder av menn…

 2. Kjenner meg igjen, og gjorde det samme som deg da sønnen vår ble født. Det vi startet da er Webgruppen nå, og er blitt levevei for flere enn Jakob og meg. :-))) Forhåpentligvis blir det pensjonsordning av det etter hvert også. Uansett: det er godt å jobbe for seg sjøl. Fordelene oppveier ulempene sånn circa tigangeren i mine øyne. Og som Jakob pleier å si: Jeg tror aldri jeg kommer til å klare å være ansatt igjen. Så lykke til, Ida!

  • Så moro å høre at du begynte Webgruppen da sønnen ble født, Nina! Det visste jeg ikke! Og tusen takk for lykkeønskninger! Jeg tenkte å invitere meg selv på kaffe til dere en dag, du er jo defintivt i gruppa “damer jeg har lyst til å høre mer om sjappa til” 😀

 3. Haha! Følte det omtrent sånn da jeg startet enkeltpersonsforetaket mitt i 2008. Ikke minst i researckperioden i forkant. Jeg meldte meg til og med opp i et fag i grunderisme (har glemt hva det het) på universitetet. Og hele pensum var sånn. Oppfinnelser og verdensmarked o.s.v. Jeg skulle jo bare bli forfatter og var fullstendig malplassert. Slutta lenge før eksamen. Gikk også på et lite kurs i regi av innovasjon norge – akkurat det samme.
  Jeg har hatt flere brukbare forretningsideer oppigjennom åra, men de har allhatt en sentral feil; jeg er ikke innstilt på å bruke så mye tid, krefter og penger på annet enn å skrive. Vel fornøyd med enkeltpersonsforetaket mitt.

  • Å skrive er livet!
   Men jeg synes likevel at det er rart at dette med idéutvikling får så stor plass. Jeg føler det er en sminking av mye av hva livet for seg selv egentlig er. De snakker jo lite om å gå konkurs eller å ikke betale skatt i tide, og det er jo relevant uansett hva slags type foretak man er.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: