Medmor til Brillebjørn, eller: Alt jeg har lært om treåringer

Kjenner du Brillebjørn?
Hvis du ikke har barn, er nok svaret ”nei”.
Hvis du har store barn, er nok svaret også ”nei”.
Hvis du har barn i alderen 2-4 år, gjør du nok denne dansen her:

Det er fordi Brillebjørn går på NRK-Super. Du kan se alle episodene der så mye du vil. Men Brillebjørn er ikke bare på TV. Han finnes i bokform, også, og de bøkene har jeg fått lov til å skrive.

Vanlig spørsmål: «Er det du som har funnet på Brillebjørn, Ida?»

Vanlig svar: «Nei, det er Nils Stokke som har. Han ledet jobben med å bygge opp NRK Super. Nå lager han sine egne serier.»

Vanlig spørsmål: «Handler Brillebjørn-bøkene om det samme som TV-serien?»

Vanlig svar: «Nei, Brillebjørn i serien er en bamsevenn som bare treåringene vet at er levende. Den bamsevennen er både eldre og klokere enn dem. De voksne ser bare et kosedyr. Jeg har diktet videre om hvordan det var å være Brillebjørn da han var liten bjørn.»

Brillebjørn er med andre ord ikke helt min, men nok til at jeg føler meg som en av foreldrene hans, lell. Nå har jeg skrevet blitt seks bøker (og flere skal det bli).

Selv om bøkene ikke er så lange, har de vært krevende å skrive. Bøkene har nemlig samme målgruppe TV-serien: Treåringene.

Det var en skikkelig utfordring. Det er nemlig sånn at jeg ikke bare skriver barnebøker. Jeg er over middels opptatt av barnebøker. Jeg snakker om barnebøker med UTESTEMME og megafon når jeg får muligheten. Barnebøker er nye menneskers første møte med litteraturen. Det er alvor. Det er ikke bare å skrive i vei.

Om å skrive for treåringer

Jeg hadde skrevet bøker for syvåringer og syttenåringer før jeg skrev Brillebjørn-bøkene. Det var en veldig annerledes prosess. Grunnen? Jeg kan huske hvordan det var å være både syv og sytten år.

7 år:

Jeg husker at Knut-Jørgen satt på pulten bak meg første skoledag. Jeg husker den første gymtimen min og at jeg hadde en trang turndrakt mens alle andre hadde t-skjorte og shorts. Jeg har dagboksnotater hvor jeg skriver at favorittsangen min er «Tordenskiold og kompani».

17 år:

Jeg husker så mye at jeg helst vil glemme et par ting. Og hadde jeg ikke husket noe, hadde det ikke vært noe problem. Jeg har dagboksnotater og chattlogger og pinlige pinlige erotiske Harry Potter-fan fiction-tekster på harddisken.

3 år?!?

Men treåringer? De er et hemmelig land. Jeg har noen vage minner av en rød plastblolle, en gul bamse og søsteren min som blødde da hun slo seg. Men jeg husker ikke hvordan en dag så ut, hvordan det var å være meg i verden. Jeg husker nattasangene, men ikke hvordan det var å legge seg.

Ida spionerer på små barn

Så for å skrive en ordentlig treåring, så måtte jeg spionere. Da jeg begynte på den første Brillebjørn-boken, var sønnen min ikke fylt et år, så han var det ikke så mye hjelp i.

Jeg spurte rundt i mamma-grupper på Facebook om hva de likte, mislikte og savnet i bøkene de leste for barna sine. Og ikke minst: Hva barna likte og savnet. Jeg leste stabler på stabler med bøker for de minste. Og jeg var ute på lekeplassen og hjemme på besøk hos venner av meg som hadde treåringer.

Ava, virkelighetens Brillebjørn

Heldigvis ble jeg kjent med mammaen til Ava. Ava er den kuleste jeg vet. Det første Ava spurte meg om da hun traff meg, var: «Hvor har du hønene dine?» Da det viste seg at jeg ikke hadde noen, syntes hun veldig synd på meg. Ava er mer oppfinnsom enn noe voksent menneske jeg kjenner.

En gang hadde hun det så gøy hjemme hos meg at hun gjemte klærne sine for å slippe å dra hjem. Hun gjemte dem skikkelig godt. De var presset inn mellom vaskemaskinen og tørketrommelen og mammaen hennes og jeg måtte lete lenge før vi fant dem.

Hva jeg lærte av å henge med Ava og andre treåringer:

 1. Å bevege seg er halve personligheten din når du er tre år. Brillebjørn-bøkene måtte ha masse bevegelse i seg, og Brillebjørn kan ikke være stille-stille uten at det krever mye innsats fra hans egen side.
  Skjermbilde 2018-03-12 kl. 13.51.50

  Brillebjørn jobber hardt med å stå stille i kø, Brillebjørn på butikken

  2. Du vil gjøre det de store gjør. Alltid. Det er nesten meningen med livet når du er tre år. I hver bok prøver Brillebjørn seg på noe som de store gjør, som å betale i butikken, synge nattasang for seg selv, bake ut bolledeigen selv osv.

Skjermbilde 2018-03-12 kl. 13.56.27

Brillebjørn trykker på knappen, Brillebjørn i skogen

3. Voksne er viktigere enn andre barn. Denne overrasket meg. De fleste nye, norske barnebøker har barna i fokus. Jeg tok for gitt at den første karakteren jeg måtte dikte opp, ville være Brillebjørns bestevenn. Men som Ava sa da hun leste en bok der to små barn har sitt eget drama: «Hvor er de voksne?» Å være tre år er å være så knyttet til noen som er større enn deg. Jeg merker det på sønnen min nå som han er i ferd med å gro til. Han liker flere barn i barnehagen sin. Han elsker Kaja, pedagogisk leder.

Skjermbilde 2018-03-12 kl. 14.06.26

Mammaene til Brillebjørn, God natt, Brillebjørn

4. Virkeligheten er skikkelig spennende. Du trenger ikke reise til Narnia for å engasjere treåringen. Jeg lurte på om Brillebjørn burde bo en magisk skog alá Drømmehagen siden han har litt magi i TV-serien, men det viste seg at det var mye morsommere å kjenne igjen en rosinpakke enn å se noe rart en voksen har diktet opp.

Skjermbilde 2018-03-12 kl. 14.13.57

Ekte rosinpakke og bakepapir, Brillebjørn baker

5. Lek er alvor. Når du er tre år, er leking jobben din. Og likevel er det overraskende lite leking i barnebøker. Det skjer morsomme ting, men det er sjelden hovedpersonene er dypt i lek. Men å være sammen med en treåring, er å være sammen med noen som har stamina til å mjaue sammenhengende en hel time fordi de er en katt. Så Brillebjørn måtte leke.

Skjermbilde 2018-03-12 kl. 14.21.58

Brillebjørn leker brannbil, Brillebjørn i skogen

Barnebøker, overraskende konservative

Det interessante med å lese en stor bunke småbarnsbøker, er å skjønne hvor like alle familiene er og hvor konservative de ofte er. Dette er delvis fordi mange bøkene vi leser i dag er bøker vi har vokst opp med selv (Hei Egner), og likevel er ikke tidens tann forklare de kritthvite, heterofile og overraskende tradisjonelle familiene i barnebok-land. Lotta i Bråkmakergata føles friskere og mer moderne enn Karsten og Petra, men er mye eldre. (Team Lindgren, alltid.)

Jeg tror noe av grunnen er at det er enkelt å skrive prototypiske karakterer når vi skriver barnebøker. Hvis jeg sier «Fugl», så tenker du kanskje «spurv» eller «kråke», men mest sannsynlig ikke «struts» eller «pingvin», selv om de også er fugler. Barnebøker er fulle av tegninger av katter som ser ut som den vanligste katten, bilder av barn som spiser den vanligste og mest lettkjennelige maten, og bor i hus som ikke egentlig ser ut som hus, men som symboler for hus. Da er det lett å bruke den prototypiske pappaen og mammaen, også.

Derfor var det så digg å gi Brillebjørn to mødre. Da kunne vi frigjøre oss fra alle mamma-pappa-klisjéene, så de kunne bli sine Helt Egne Personer og vi slapp alle assosiasjoner til Bamsefar, Bjørnemor og Brumlemann hos Egner. Dessuten syntes vi det var for galt at det var Nesten Ingen Skeive Foreldre i barnebok-land. Du skulle tro at 2018 hadde mer å by på.

Vanlig spørsmål: «Har du fått noen negative kommentarer på mødrene, Ida?»

Vanlig svar: «Jeg har fått én negativ kommentar om mammaene. Jeg har fått femti negative kommentarer om at Brillebjørn ikke sovner på slutten av God natt, Brillebjørn. Dette er en viktig opplysning om foreldreland: Det store, politiske spørsmålet er ikke kjønn. Det er søvn.»

Alle bøker for treåringer har voksne lesere

Voksne ser Brillebjørn på TV, men mest med et halvt øye. Det er annerledes med bøker. Alle bøker for treåringer blir lest høyt. Derfor tenker jeg at en hver barnebok for treåringer har to målgrupper.
Heldigvis har jeg fått samarbeide med En Fantastisk Illustratør, Jens A. Larsen Aas
som har lagt inn masse detaljer til de voksne underveis i bøkene.

Skjermbilde 2018-03-12 kl. 15.25.04

Mamma leser Parenting for bears, Brillebjørn sklir

Jon Fosse insisterer på at barnelitteratur må være for alle aldre for å ha litterær verdi. Jeg er uenig i at det er den voksne leserens blikk som gjør noe litterært, men jeg liker idealet om bøker som har noe å by på til flere lesere. Om ikke annet, så fordi det gjør gjennomlesning nr 75 litt mindre kjedelig for den som leser høyt.

Leste du helt hit? Wow, ta en bok, da vel!

Takk for at du leste hele den lange teksten min om hvordan jeg har jobbet med Brillebjørn-bøkene. Jeg tenkte å feire de seks første bøkene med å gi bort noen bøker til noen barnehager. De har ofte lite bokbudsjett og leser mye. Hvis du legger igjen en kommentar med hvilken bok du vil ha til barnehagen barnet ditt går i, så trekker jeg ut noen jeg sender i posten. Jeg vil også gjerne høre hvilke andre barnebøker folk leser og liker – både hvilke ungene liker og hvilke du liker å lese høyt selv.

Enda mer bjørn

Du kan også…

  1. Se ham live på Gyldendal. Der kommer dukkespilleren som er Brillebjørn på barne-tv og lager bjørneshow, i tillegg til at det blir lest høyt fra bøkene.
  2. Se Brillebjørnfilmen på kino. Den er i småbarnslengde med danseinnslag. Jeg lover at det blir synging av Kua mi. Og en traktor.
  3. Kjøpe deg en bok, selvfølgelig! Du kan også sende meg en e-post  hvis du kjøpe et signert eksemplar direkte fra meg.

 

50 kommentarer til “Medmor til Brillebjørn, eller: Alt jeg har lært om treåringer”

 1. Trollskogen barnehage på Bjørndal i Oslo! Digger alle bøkene, men kanskje barnehageboka? 🙂

 2. Jeg tror helt klart Eikelia barnehage i Bærum hadde satt pris på Brillebjørn bøker, spiller ingen rolle hvilken.

  1. Neimen vet jeg hva som skjedde da jeg la inn denne kommentaren under et helt annet navn, men det er altså meg.

   Bøker vi digger både Bo (snart 3) og jeg for tiden er Lillesøster-bøkene av Kari Grossmann av den grunnen du nevner over – de handler om hverdagen når man er liten; om å ikke ville spise frokost, om å ikke få kjøpe hva du vil i butikken. Fint for å prosessere tilsvarende situasjoner. Og så er illustrasjonene så gjenkjennelige, melkekartongen ser ut som melkekartongen på bordet hjemme, liksom.

   Bo eeelsker også mine to barndomsfavoritter Totten titter på natten av Inger Sandberg og Skurken i Mummihuset av Tove Jansson. Totten er herlig skummel.

   Skurken i Mummihuset er ikke en bok jeg ville trodd barn likte, men den har åpenbart en eller annen uforlignelig appell siden vi begge har omfavnet den i ung alder. Språket er fullt av fremmedord og bildene er dunkle (men åh så fine!). Bonusen er godt ordforråd. Bo bruker nå ord som «omkalfatre» og «konspiratorisk» helt uanstrengt, og korrigerte farfar i uttalen av «loggia». Lol. Ps! Den er nå i nyopplag for første gang på en evighet.

   Ellers digger vi alt av Jan Lööf. Han tar barns eventyr på alvor og har fantastiske, detaljerte tegninger. Dessverre bare noen få av bøkene som er oversatt til norsk såvidt jeg har kunnet finne, så vi simultanoversetter svenske utgaver. Örnis bilar er en favoritt.

   En ny favoritt er Det er en tiger i hagen av Lizzy Stewart. Helt nydelige illustrasjoner og fin, underlig historie.

 3. Martin Henriksen

  Hurra! Jeg er pappa til Kyrre på snart tre som er veldig begeistret for Brillebjørn. Nå har vi begynt å lese bøkene dine for ham når han skal legge seg.

  Barnehagen hans, Etterstadsletta barnehage, er en kommunal barnehage med begrenset budsjett. De hadde sikkert satt veldig pris på en liten Brillebjørn-pakke.

 4. Anette Pettersen

  Jeg har ikke lest disse enda, men tror jeg må kjøpe dem til mini. Siden han har to mammaer, syns jeg det er fint at han kan se igjen det samme i noen av bøkene sine. 🙂
  Send gjerne din personlige favoritt til Bråtejordet barnehage, Bråteveien 59, 2013 Strømmen (AVD Beveren)

 5. Gutta har sluttet i Tyholttunet bhg. Men den har betydd enormt mye for oss, så blir v glad om de kan få bok! Alle utgaver velkommen!

 6. Heidi Fløtberget

  Jeg ønsker «Brillebjørn i butikken» til Bjørnehiet i Ytre Enebakk barnehage. Fjellveien 8, 1914 Ytre Enebakk

 7. Ønsker oss Brillebjørn baker til Lerstad Barnehage (hvis ikke den store brillebjørn-boka er en mulighet da, sa sunnmøringen). Toåringen her elsker alt av bøker, og har gjort det siden før han krabbet (la sin elsk på en fransk-norsk billedordbok av alle ting). Men de største favorittene for tiden er bøkene om Babblarna. Vi var nettopp på teater for første gang og så Kardemommeby, og nå har besta kjøpt boken, så det gleder vi oss til. Vi hørte på lydboken til lunsjen i dag. I denne alderen er ikke selve lesingen så viktig, men at der er gjenkjennende bilder og situasjoner som vi kan snakke om. Og at der er rom for utvikling. Å f.eks gå fra «der er et eple» til «hvor er eplet, det er oppå bordet». Hun på straks 11 mnd er ikke så interessert i bøker ennå, så en litt annen personlighet. Broren var bokorm for lengst på det stadiet. Bøker med klaffer har også vært veldig populært. Storebror er forbi den nå, men lillesøster synes det gjør bøker litt kjekkere.

 8. Ingvill Mostraum

  Ønsker meg gjerne «den store brillebjørnboka» på vegne av Eggen Barnehage, Tynset.

  Vi digger Brillebjørn!

  Hilsen Marte (3 år) og mamma

 9. Vi <3 Brillebjørn, men har ikke lest bøkene ennå. Speiderfjellet barnehage i Fredrikstad vil nok gjerne ha en av dem!

 10. Brillebjørn baker eller Brillebjørn sklir til Disengrenda bhg i Oslo hadde vært helt topp! I tillegg skal jeg kjøpe noen til de små her i huset:)

 11. Hahaha, veeeeldig ikke minst av misnøyen med nattabøker der barna ikke sovner til slutt. Men digger Brillebjørn boka di da! Andre favoritter hos 3-åringen her er Nilsen-bøkene (særlig Nilsen og Ne) og Bæsjefesten.

 12. Sotamyggen barnehage! På vålerenga:) Synes alle bøkene virker supre, så det spiller ingen rolle hvilken de får. Vi leser Sauen Sara og Det er en tiger i Hagen om dagen. Og teskjekjerringa på basar!

 13. Brillebjørn blir hentet i barnehagen hadde vært helt topp! Lillelia Gårdsbarnehage i Fredrikstad har laget eget bibliotek og lånekort til alle så de hadde nok satt pris på å oppdatter og utvide dette. Vår fireåring elsker Gråtass, Odd er et egg og nettopp Brillebjørn. Spesielt den i butikken 🙂 http://www.lillelia.no/

 14. Marie-Louise Tambo Magni

  Hahaha, ja, jeg leste heeeeelt hit og fikk til og med til å skrive kommentar! For en kul process du har vært igjennom. Takk for at du delte den, slik at vi andre kunne få høre og le med 🙂

  Stavsetmyra Barnehage i Trondheim ville nok bli glade for en Brillebjørnbok! Kanskje Brillebjørn på butikken eller Brillebjørn baker?

  Takk for de fine bøkene du skriver, de er favoritter herhjemme! Ellers er mine favoritter Emmabøkerne og denne godnattboken til Goboken med isbjørner på ( https://www.google.no/search?biw=1396&bih=668&tbm=isch&sa=1&ei=2NimWsGNCZHN6QTDvrLABw&q=mine+beste+godnatthistorier+goboken&oq=mine+beste+godnatthistorier+goboken&gs_l=psy-ab.3…29743.29743.0.29887.1.1.0.0.0.0.68.68.1.1.0….0…1c.1.64.psy-ab..0.0.0….0.xWIvkxEU2nA#imgrc=2YkZbsBTEeoQXM: ).
  Barnas favoritter er også Emma-bøker og (store) pekebøker. Eller sånne album, som har tykke barnevenlige sider, der vi har stappet bilder av familie og venner inn 🙂

 15. Ina V. Steinman

  Har ei jente på 3,5 år, og det du beskriver om alderen stemmer på en prikk! Barnehagen hennes, Ragnas Hage på Torshov, kunne helt sikkert hatt stor glede av bakeboka eller skogsboka, de som er så glade i begge deler. 💛

 16. Så morsomt at du er medmor til Brillebjørn! Da må det bli bli bra, så godt som du skriver. Og sier ja og amen til alle dine synspunkter om barnebøker.

  Jeg har ingen barn i barnehage, men jeg er mor til han som har komponert musikken til serien og filmen. Jeg vil gjerne ha alle bøkene, men Regner med å kjøpe dem sjøl!

 17. Brillebjørn i skogen må da være perfekt til friluftsbarnehagen Kværnerdalen team Spiker’n? De er masse på tur til sitt hemmelige sted i skogen, men to dager i uka er de i barnehagen og nærområdet og da elsker de å samles rundt herlige bøker <3

 18. Elisabeth Høgseth

  Hei, Ida!
  Først: jeg elsker hemningsløst at Brillebjørn har to mammaer. Dette med å introdusere flere familiekonstellasjoner enn mor, far, barn er noe jeg snakker med min utestemme om!

  Jeg bor som de fleste andre i heteronormativitetens land, og sånn er det i barnehagen også. Jeg ser gjerne at Solbakken barnehage på Mortensrud i Oslo får hvilken som helst av bøkene der begge mammaene er med <3

  Hilsen Elisabeth/ Delirium

  PS. Fireåringen liker også Lena-bøkene!

 19. Den store Brillebjørn-boka! Eventuelt Brillebjørn sklir blir super for Prestebakken barnehage i Førde. På heimebane digger både store og små dei fantasifulle bøkene til Jakob Martin Strid. Olivier Tallec har vore ein hit med Hvem kan det være. Sirkusskipet av Chris van Dusen er fantastisk! Gorm er en snill orm av Camilla Kuhn, Alans store skremmende tenner av Jarvis, Det er en gris i barnehagen av Johanna Thydell, Mons Marius er ei løve av Bente Bratlund++++ Vi har ikkje lese bøkene om Brillebjørn endå, men tv-serien er jo populær blant 2 og 4-åringen. Veldig fint med ein gjennomgangsfigur som det går an å følge. Interessant å lese om måten du har utvikla bøkene om Brillebjørn, takk for at du deler 🙂

 20. Så flott at du tar barneboklitteraturen så på alvor! Men mest av alt at du tar treåringer så på kornet. Vi har en treåring som er veldig glad i Brillebjørn. Kalvsjø barnehage, avdeling Opal i Lunner kommune ville nok blitt veldig glad for «Brillebjørn baker». De er en kommunal barnehage med begrenset budsjett, men opptatt av god ernæring og matglede. Derfor baker de brød og rundstykker sammen med barna. Men Brillebjørn som blir henta i barnehagen eller Brillebjørn på sklia faller nok også i smak. Det beste hadde derfor vært den store Brillebjørn-boka, men jeg tipper de blir takknemlige uansett, dersom de blir tilgodesett! 🙂

 21. Eik Vestre barnehage ønsker seg gjerne en om skogstur, siden de er masse på tur i skogen. Og tommel opp for to mamma’r!

  For treåringen her i huset går det veldig mye i kjøretøy av ulike slag, alt fra faktabøker for voksne til tittebok for babyer. Personlig synes jeg høytlesing av fakta er rimelig kjedelig, spesielt n’te gangen. Prøver derfor å dytte inn en del mer skjønnlitterære bøker om biler, og noen har slått veldig godt an. Særlig har vi lest «siste lass, byggeplass – ei godnattbok om store, sterke kjøretøy». I tillegg til å være på rim, handler den altså om at også dumper og hjullaster og gravemaskin må sove, og det er tydeligvis veldig spennende (dessuten blir naboen veldig sur når en av maskinene snorker med høy motordur!)

  I tillegg leser vi en del Den kjempestore pæreboka og Mimbo Jimbo-bøkene av Jakob Martin Strid. De er jo også tegnet helt utenfor normalen, kanskje det er derfor de se så spennende? Disse var også favoritter for storebror da han var tre år, og til å være lest rundt regnet en million ganger har de i grunn ikke tapt seg for de voksne, heller.

 22. Send veldig gjerne en bok til Smedsrud Barnehage i Ski Kommune.
  Jeg er bibliotekar og elsker bøkene om Brillebjørn! Treåringen vår er også veldig glad i dem. De er herlig gjenkjennelige og det er så fint at det endelig kom en barnebokkarakter med to mammaer 🙂

 23. Guro Skretteberg

  Brillebjørn i skogen hadde vært perfekt til Bergerbakken barnehage på Jevnaker. Barnehagen ligger i skogkanten og de er mye på tur!

  Veldig spennende å høre hvordan du har jobba med bøkene.

  Odd er et egg og En fisk til Luna har vært favoritter hjemme. Flere av Dale/Nyhus sine og dinosaur-bøkene til Lisa Bjarbo. Aller kjæreste søster av Astrid Lindgren har vi også lest x antall ganger. (Jeg gikk glipp av den som barn, men gøy å oppdage sammen med ungene!)

 24. Tordis Sætre Tverfjell

  Hedda på 3.5 elsker Brillebjørn! Og det gjør vi foreldre også. Vi ønsker oss veldig en av de fine btillebjørnbøkenw til Låven barnehage avdeling Folungene i Bergen. Vi har ikke lest noen av dem men har vært på biblioteket og fått møte Brillebjørn 💖 Der fikk vi høre fra boken om Brillebjørn som ikke turde å ta den store sklien (eller rutsjebane som vi sier i Begen) Den boken ønsker vi til barnehagen vår 😊

 25. Vi kjenner ikke brillebjørn, men vil veldig gjerne bli kjent med han!:) vi går i Solsikken Steinerbarnehage på Nesodden, avd. Linnea.

  Mine favorittbøker er Nalle i affären og Nalle på sjukehuset, den store pæreboka, hakkebakkeskogen(særlig om reven) og bukkene bruse i badeland.
  Hilsen Nea, 3 år og mamma

 26. Maria Amalie Rikardsen

  Jeg ønsker at Kvamstykket barnehage i Tromsø avdeling Skriverplassen skal få en bok, det er det samme hvilken så lenge det ikke er den i butikken eller den om soving, for de har vi allerede. For tiden går det mest i en klaffebok om Kaptein Sabeltann. Hiv o hoi!

 27. Vi har en treåring hjemme som elsker Brillebjørn-bøkene, så takk for at du har skrevet så fine bøker! Vil gjerne at Piruetten Kanvas-barnehage i Bærum får Brillebjørn i bokhylla også.

  Nå for tiden leser vi en del «Daniel møter en diplodocus/triceratops» og de fine bøkene om Rosa Parks og Marie Curie (små folk, store drømmer).

 28. Veldig gøy å lese om prosessen bak Brillebjørn bøkene. Her har vesla på snart to vært fascinert av serien, men vi har ikke lest noen av bøkene enda. Hun er veldig opptatt av dyr, så jeg vil tro at alle bøkene om «brumma brum» vil slå an, også i barnehagen hun går i. Der leser de Lars bøkene av Nyhus og de er visst veldig populære. Nordby gårdsbarnehage på Biri.

  Her gjemme har bøker med gårdsdyr vært favoritten lengre. I tillegg til Giraffes can’t dance av Gile Andrea og Guy Parker-Rees, fantastiske illustrasjoner og herlig rim på engelsk (finnes også på norsk for de som vil lese den).

 29. parentesfantomet

  Erin eeeeeelsker Brillebjørn og har lyst til å dele «den store brillebjørnboka» med Kolnes Barnehage i Karmøy kommune

 30. Flott tekst! Vi elsker bøkene, og hipp hurra for 2 mødre!

  Ånnerudtoppen barnehage, avd Harestua – verdens flotteste gjeng med barn og personale som hadde fortjent en brillebjørnbok! F.eks Brillebjørn blir henta i barnehagen eller Brillebjørn sklir. Eller Brillebjørn på butikken. Eller hvilken som helst egentlig 😉

 31. Nina E. Magnussen

  Min datter elsker Brillebjørn bøkene dine og har flere av bøkene😊 Vi måtte lage brillebjørnkake til 3 års bursdagen, og hun er helt oppslukt i bøkene når vi leser😀 Det hadde vært gøy for henne og gi en bok til barnehagen hennes. Solliskogen barnehage i Rygge. «Den store Brillebjørnboka» hadde falt i smak😊

 32. Veldig morsom lesning! Interessant også, for en norsklektor og mamma til en toåring som elsker Brillebjørn. Tror jeg leste bloggen din for lang tid tilbake, nærmest i en helt annen tid, da du holdt på med noe helt annet enn å skrive barnebøker? Takk for at du har gitt Brillebjørn et litt annet liv – et 2018-liv – i bøkene! 🙂 Lillemor og Løkkeveien barnehage i Vikersund ønsker seg gjerne en bok.

 33. Er så glad i disse bøkene! Og Brillebjørn er helt fantastisk 😀
  Espira Evje avd. Nøtteskogen ønsker seg bøker, og de har ingen av disse, så jeg tenker av hvilken som helst passer supert!

 34. Nå er jeg sen, men vi ønsker oss Brillebjørn på Nordre Aasen barneavdeling avlastningssenter og habilitering! 🙂

 35. Anniken Stensheim

  Hei!
  Jeg ønsker at Knøttene familiebarnehage i Trondheim kunne få en bok eller to. 😊

 36. Hei Ida! Du skriver utrolig godt! Datteren min på 2 bare elsker brillebjørn som går på butikken! Hun blir aldri lei! Skal definitivt skaffe meg flere av brillebjørn-bøkene, og veldig friskt pust at han har to mammaer 😉

 37. Tilbakeping: Ny, gratis Brillebjørn-lydbok om å være hjemme på grunn av COVID-19 – Ida Jackson

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.