Medmor til Brillebjørn, eller: Alt jeg har lært om treåringer

47 kommentarer om “Medmor til Brillebjørn, eller: Alt jeg har lært om treåringer”

 1. Jeg tror helt klart Eikelia barnehage i Bærum hadde satt pris på Brillebjørn bøker, spiller ingen rolle hvilken.

  1. Neimen vet jeg hva som skjedde da jeg la inn denne kommentaren under et helt annet navn, men det er altså meg.

   Bøker vi digger både Bo (snart 3) og jeg for tiden er Lillesøster-bøkene av Kari Grossmann av den grunnen du nevner over – de handler om hverdagen når man er liten; om å ikke ville spise frokost, om å ikke få kjøpe hva du vil i butikken. Fint for å prosessere tilsvarende situasjoner. Og så er illustrasjonene så gjenkjennelige, melkekartongen ser ut som melkekartongen på bordet hjemme, liksom.

   Bo eeelsker også mine to barndomsfavoritter Totten titter på natten av Inger Sandberg og Skurken i Mummihuset av Tove Jansson. Totten er herlig skummel.

   Skurken i Mummihuset er ikke en bok jeg ville trodd barn likte, men den har åpenbart en eller annen uforlignelig appell siden vi begge har omfavnet den i ung alder. Språket er fullt av fremmedord og bildene er dunkle (men åh så fine!). Bonusen er godt ordforråd. Bo bruker nå ord som «omkalfatre» og «konspiratorisk» helt uanstrengt, og korrigerte farfar i uttalen av «loggia». Lol. Ps! Den er nå i nyopplag for første gang på en evighet.

   Ellers digger vi alt av Jan Lööf. Han tar barns eventyr på alvor og har fantastiske, detaljerte tegninger. Dessverre bare noen få av bøkene som er oversatt til norsk såvidt jeg har kunnet finne, så vi simultanoversetter svenske utgaver. Örnis bilar er en favoritt.

   En ny favoritt er Det er en tiger i hagen av Lizzy Stewart. Helt nydelige illustrasjoner og fin, underlig historie.

 2. Hurra! Jeg er pappa til Kyrre på snart tre som er veldig begeistret for Brillebjørn. Nå har vi begynt å lese bøkene dine for ham når han skal legge seg.

  Barnehagen hans, Etterstadsletta barnehage, er en kommunal barnehage med begrenset budsjett. De hadde sikkert satt veldig pris på en liten Brillebjørn-pakke.

 3. Jeg har ikke lest disse enda, men tror jeg må kjøpe dem til mini. Siden han har to mammaer, syns jeg det er fint at han kan se igjen det samme i noen av bøkene sine. 🙂
  Send gjerne din personlige favoritt til Bråtejordet barnehage, Bråteveien 59, 2013 Strømmen (AVD Beveren)

 4. Gutta har sluttet i Tyholttunet bhg. Men den har betydd enormt mye for oss, så blir v glad om de kan få bok! Alle utgaver velkommen!

 5. Jeg ønsker «Brillebjørn i butikken» til Bjørnehiet i Ytre Enebakk barnehage. Fjellveien 8, 1914 Ytre Enebakk

 6. Ønsker oss Brillebjørn baker til Lerstad Barnehage (hvis ikke den store brillebjørn-boka er en mulighet da, sa sunnmøringen). Toåringen her elsker alt av bøker, og har gjort det siden før han krabbet (la sin elsk på en fransk-norsk billedordbok av alle ting). Men de største favorittene for tiden er bøkene om Babblarna. Vi var nettopp på teater for første gang og så Kardemommeby, og nå har besta kjøpt boken, så det gleder vi oss til. Vi hørte på lydboken til lunsjen i dag. I denne alderen er ikke selve lesingen så viktig, men at der er gjenkjennende bilder og situasjoner som vi kan snakke om. Og at der er rom for utvikling. Å f.eks gå fra «der er et eple» til «hvor er eplet, det er oppå bordet». Hun på straks 11 mnd er ikke så interessert i bøker ennå, så en litt annen personlighet. Broren var bokorm for lengst på det stadiet. Bøker med klaffer har også vært veldig populært. Storebror er forbi den nå, men lillesøster synes det gjør bøker litt kjekkere.

 7. Ønsker meg gjerne «den store brillebjørnboka» på vegne av Eggen Barnehage, Tynset.

  Vi digger Brillebjørn!

  Hilsen Marte (3 år) og mamma

 8. Vi ❤ Brillebjørn, men har ikke lest bøkene ennå. Speiderfjellet barnehage i Fredrikstad vil nok gjerne ha en av dem!

 9. Brillebjørn baker eller Brillebjørn sklir til Disengrenda bhg i Oslo hadde vært helt topp! I tillegg skal jeg kjøpe noen til de små her i huset:)

 10. Hahaha, veeeeldig ikke minst av misnøyen med nattabøker der barna ikke sovner til slutt. Men digger Brillebjørn boka di da! Andre favoritter hos 3-åringen her er Nilsen-bøkene (særlig Nilsen og Ne) og Bæsjefesten.

 11. Brillebjørn blir hentet i barnehagen hadde vært helt topp! Lillelia Gårdsbarnehage i Fredrikstad har laget eget bibliotek og lånekort til alle så de hadde nok satt pris på å oppdatter og utvide dette. Vår fireåring elsker Gråtass, Odd er et egg og nettopp Brillebjørn. Spesielt den i butikken 🙂 http://www.lillelia.no/

 12. Hahaha, ja, jeg leste heeeeelt hit og fikk til og med til å skrive kommentar! For en kul process du har vært igjennom. Takk for at du delte den, slik at vi andre kunne få høre og le med 🙂

  Stavsetmyra Barnehage i Trondheim ville nok bli glade for en Brillebjørnbok! Kanskje Brillebjørn på butikken eller Brillebjørn baker?

  Takk for de fine bøkene du skriver, de er favoritter herhjemme! Ellers er mine favoritter Emmabøkerne og denne godnattboken til Goboken med isbjørner på ( https://www.google.no/search?biw=1396&bih=668&tbm=isch&sa=1&ei=2NimWsGNCZHN6QTDvrLABw&q=mine+beste+godnatthistorier+goboken&oq=mine+beste+godnatthistorier+goboken&gs_l=psy-ab.3…29743.29743.0.29887.1.1.0.0.0.0.68.68.1.1.0….0…1c.1.64.psy-ab..0.0.0….0.xWIvkxEU2nA#imgrc=2YkZbsBTEeoQXM: ).
  Barnas favoritter er også Emma-bøker og (store) pekebøker. Eller sånne album, som har tykke barnevenlige sider, der vi har stappet bilder av familie og venner inn 🙂

 13. Har ei jente på 3,5 år, og det du beskriver om alderen stemmer på en prikk! Barnehagen hennes, Ragnas Hage på Torshov, kunne helt sikkert hatt stor glede av bakeboka eller skogsboka, de som er så glade i begge deler. 💛

 14. Så morsomt at du er medmor til Brillebjørn! Da må det bli bli bra, så godt som du skriver. Og sier ja og amen til alle dine synspunkter om barnebøker.

  Jeg har ingen barn i barnehage, men jeg er mor til han som har komponert musikken til serien og filmen. Jeg vil gjerne ha alle bøkene, men Regner med å kjøpe dem sjøl!

 15. Brillebjørn i skogen må da være perfekt til friluftsbarnehagen Kværnerdalen team Spiker’n? De er masse på tur til sitt hemmelige sted i skogen, men to dager i uka er de i barnehagen og nærområdet og da elsker de å samles rundt herlige bøker ❤

 16. Hei, Ida!
  Først: jeg elsker hemningsløst at Brillebjørn har to mammaer. Dette med å introdusere flere familiekonstellasjoner enn mor, far, barn er noe jeg snakker med min utestemme om!

  Jeg bor som de fleste andre i heteronormativitetens land, og sånn er det i barnehagen også. Jeg ser gjerne at Solbakken barnehage på Mortensrud i Oslo får hvilken som helst av bøkene der begge mammaene er med ❤

  Hilsen Elisabeth/ Delirium

  PS. Fireåringen liker også Lena-bøkene!

 17. Den store Brillebjørn-boka! Eventuelt Brillebjørn sklir blir super for Prestebakken barnehage i Førde. På heimebane digger både store og små dei fantasifulle bøkene til Jakob Martin Strid. Olivier Tallec har vore ein hit med Hvem kan det være. Sirkusskipet av Chris van Dusen er fantastisk! Gorm er en snill orm av Camilla Kuhn, Alans store skremmende tenner av Jarvis, Det er en gris i barnehagen av Johanna Thydell, Mons Marius er ei løve av Bente Bratlund++++ Vi har ikkje lese bøkene om Brillebjørn endå, men tv-serien er jo populær blant 2 og 4-åringen. Veldig fint med ein gjennomgangsfigur som det går an å følge. Interessant å lese om måten du har utvikla bøkene om Brillebjørn, takk for at du deler 🙂

 18. Så flott at du tar barneboklitteraturen så på alvor! Men mest av alt at du tar treåringer så på kornet. Vi har en treåring som er veldig glad i Brillebjørn. Kalvsjø barnehage, avdeling Opal i Lunner kommune ville nok blitt veldig glad for «Brillebjørn baker». De er en kommunal barnehage med begrenset budsjett, men opptatt av god ernæring og matglede. Derfor baker de brød og rundstykker sammen med barna. Men Brillebjørn som blir henta i barnehagen eller Brillebjørn på sklia faller nok også i smak. Det beste hadde derfor vært den store Brillebjørn-boka, men jeg tipper de blir takknemlige uansett, dersom de blir tilgodesett! 🙂

 19. Eik Vestre barnehage ønsker seg gjerne en om skogstur, siden de er masse på tur i skogen. Og tommel opp for to mamma’r!

  For treåringen her i huset går det veldig mye i kjøretøy av ulike slag, alt fra faktabøker for voksne til tittebok for babyer. Personlig synes jeg høytlesing av fakta er rimelig kjedelig, spesielt n’te gangen. Prøver derfor å dytte inn en del mer skjønnlitterære bøker om biler, og noen har slått veldig godt an. Særlig har vi lest «siste lass, byggeplass – ei godnattbok om store, sterke kjøretøy». I tillegg til å være på rim, handler den altså om at også dumper og hjullaster og gravemaskin må sove, og det er tydeligvis veldig spennende (dessuten blir naboen veldig sur når en av maskinene snorker med høy motordur!)

  I tillegg leser vi en del Den kjempestore pæreboka og Mimbo Jimbo-bøkene av Jakob Martin Strid. De er jo også tegnet helt utenfor normalen, kanskje det er derfor de se så spennende? Disse var også favoritter for storebror da han var tre år, og til å være lest rundt regnet en million ganger har de i grunn ikke tapt seg for de voksne, heller.

 20. Send veldig gjerne en bok til Smedsrud Barnehage i Ski Kommune.
  Jeg er bibliotekar og elsker bøkene om Brillebjørn! Treåringen vår er også veldig glad i dem. De er herlig gjenkjennelige og det er så fint at det endelig kom en barnebokkarakter med to mammaer 🙂

 21. Brillebjørn i skogen hadde vært perfekt til Bergerbakken barnehage på Jevnaker. Barnehagen ligger i skogkanten og de er mye på tur!

  Veldig spennende å høre hvordan du har jobba med bøkene.

  Odd er et egg og En fisk til Luna har vært favoritter hjemme. Flere av Dale/Nyhus sine og dinosaur-bøkene til Lisa Bjarbo. Aller kjæreste søster av Astrid Lindgren har vi også lest x antall ganger. (Jeg gikk glipp av den som barn, men gøy å oppdage sammen med ungene!)

 22. Hedda på 3.5 elsker Brillebjørn! Og det gjør vi foreldre også. Vi ønsker oss veldig en av de fine btillebjørnbøkenw til Låven barnehage avdeling Folungene i Bergen. Vi har ikke lest noen av dem men har vært på biblioteket og fått møte Brillebjørn 💖 Der fikk vi høre fra boken om Brillebjørn som ikke turde å ta den store sklien (eller rutsjebane som vi sier i Begen) Den boken ønsker vi til barnehagen vår 😊

 23. Vi kjenner ikke brillebjørn, men vil veldig gjerne bli kjent med han!:) vi går i Solsikken Steinerbarnehage på Nesodden, avd. Linnea.

  Mine favorittbøker er Nalle i affären og Nalle på sjukehuset, den store pæreboka, hakkebakkeskogen(særlig om reven) og bukkene bruse i badeland.
  Hilsen Nea, 3 år og mamma

 24. Jeg ønsker at Kvamstykket barnehage i Tromsø avdeling Skriverplassen skal få en bok, det er det samme hvilken så lenge det ikke er den i butikken eller den om soving, for de har vi allerede. For tiden går det mest i en klaffebok om Kaptein Sabeltann. Hiv o hoi!

 25. Vi har en treåring hjemme som elsker Brillebjørn-bøkene, så takk for at du har skrevet så fine bøker! Vil gjerne at Piruetten Kanvas-barnehage i Bærum får Brillebjørn i bokhylla også.

  Nå for tiden leser vi en del «Daniel møter en diplodocus/triceratops» og de fine bøkene om Rosa Parks og Marie Curie (små folk, store drømmer).

 26. Veldig gøy å lese om prosessen bak Brillebjørn bøkene. Her har vesla på snart to vært fascinert av serien, men vi har ikke lest noen av bøkene enda. Hun er veldig opptatt av dyr, så jeg vil tro at alle bøkene om «brumma brum» vil slå an, også i barnehagen hun går i. Der leser de Lars bøkene av Nyhus og de er visst veldig populære. Nordby gårdsbarnehage på Biri.

  Her gjemme har bøker med gårdsdyr vært favoritten lengre. I tillegg til Giraffes can’t dance av Gile Andrea og Guy Parker-Rees, fantastiske illustrasjoner og herlig rim på engelsk (finnes også på norsk for de som vil lese den).

 27. Erin eeeeeelsker Brillebjørn og har lyst til å dele «den store brillebjørnboka» med Kolnes Barnehage i Karmøy kommune

 28. Flott tekst! Vi elsker bøkene, og hipp hurra for 2 mødre!

  Ånnerudtoppen barnehage, avd Harestua – verdens flotteste gjeng med barn og personale som hadde fortjent en brillebjørnbok! F.eks Brillebjørn blir henta i barnehagen eller Brillebjørn sklir. Eller Brillebjørn på butikken. Eller hvilken som helst egentlig 😉

 29. Min datter elsker Brillebjørn bøkene dine og har flere av bøkene😊 Vi måtte lage brillebjørnkake til 3 års bursdagen, og hun er helt oppslukt i bøkene når vi leser😀 Det hadde vært gøy for henne og gi en bok til barnehagen hennes. Solliskogen barnehage i Rygge. «Den store Brillebjørnboka» hadde falt i smak😊

 30. Veldig morsom lesning! Interessant også, for en norsklektor og mamma til en toåring som elsker Brillebjørn. Tror jeg leste bloggen din for lang tid tilbake, nærmest i en helt annen tid, da du holdt på med noe helt annet enn å skrive barnebøker? Takk for at du har gitt Brillebjørn et litt annet liv – et 2018-liv – i bøkene! 🙂 Lillemor og Løkkeveien barnehage i Vikersund ønsker seg gjerne en bok.

 31. Er så glad i disse bøkene! Og Brillebjørn er helt fantastisk 😀
  Espira Evje avd. Nøtteskogen ønsker seg bøker, og de har ingen av disse, så jeg tenker av hvilken som helst passer supert!

 32. Nå er jeg sen, men vi ønsker oss Brillebjørn på Nordre Aasen barneavdeling avlastningssenter og habilitering! 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.