Vil du være med på et bok-eksperiment?

Godtfolk! Jeg skal snakke på Webdagene den 19. oktober. Jeg skal snakke om noe jeg er veldig opptatt av: Kreativitet. Eller som jeg liker å kalle det: Å lage ting.

Vi lever i en rar tid. Jeg har tilbragt ti år av yrkeslivet i web-bransjen, som er veldig opptatt av å «være kreativ». Samtidig har jeg skrevet bøker. Det betyr å tilbringe mye tid i et miljø der det er viktig å «være kunstnerisk». Men å lage nettsider og skrive bøker handlinger, ikke personlighetstrekk. Bok eller app: Du lager noe. Så hvorfor alt dette dramaet om å «være» kreativ?

Jeg har skrevet om dette fra webutviklingsperspektivet i Dagens Næringsliv i dag. Kort oppsummering: Vi lever i et forbrukersamfunn. Det gjør at vi er mye mer komfortable med å kjøpe ting enn å lage ting. Det gjør også at vi er mye mer nervøse når vi først skal lage noe.

Å lage foredrag og skjønne at det er en bok

Men! Jeg skal snakke på Webdagene i 17 minutter. Mens jeg har jobbet med foredraget, har jeg skjønt at jeg har mye, mye, mye mer å si om temaet. Det er sånn jeg vet at jeg er i ferd med å begynne på en ny bok. Men dette er en annerledes bok enn det jeg har jobbet med før. Det er en gjøre-bok, en arbeidsbok, en serie med øvelser du kan ta med ut i skriveprosessen eller på kontoret ditt. En praktisk bok om praktiske ting.

Og siden det er en bok, kommer jeg til å bruke mer tid på den enn jeg gjør på et «vanlig» blogginnlegg. Det betyr at jeg kommer til å ta meg litt betalt for den. Men siden jeg gir den ut selv og legger den under en Creative Commons-lisens, betyr det at alle pengene går til meg og at du kan bruke innholdet til mye mer enn du kan md en «vanlig» bok.

Her kan du forhåndsbestille boken.

En bok uten forlag

Det er flere grunner til at jeg tror denne boken har det fint uten forlag.

Siden denne boken blir funksjonell sakprosa, tenker jeg at jeg bør oppdatere den og endre den oftere enn jeg ville en rent litterær tekst. Og siden den er en bok med praktiske øvelser jeg bare har prøvd ut på meg selv og noen få andre, tenker jeg at den bør endre seg etter hvert som flere prøver den ut og forteller om det virket eller ikke. Det er ikke noe tradisjonelle forlag er rigget for å håndtere. Men om du kjøper en ebok direkte fra meg, kan jeg oppdatere den så ofte jeg har lyst til gjennom de neste årene.

Vil du lese boken før den er ferdig?

Tingen er: Jeg har brukt ti år på å snakke om hvordan digitale verktøy endrer hvordan vi skriver og leser. Men det er ikke så mange forfattere som eksperimenterer med dette i bøkene sine – meg selv inkludert. Derfor blir dette det Første Store Eksperimentet Mitt. Velkommen skal du være!

Jeg vil demystifisere den kreative prosessen. Så hva er bedre enn å invitere deg som leser inn i selve skriveprosessen? Forhåndskjøper du boken nå, får du tilgang til et Google Doc med en tekst som kommer til å endre seg litt hver dag (og du får muligheten til å komme med spørsmål og innspill underveis). Du vil selvfølgelig få en e-bok etter hvert, også – i det formatet du foretrekker e-bøker på. Er det etterspørsel nok, lager vi en papirbok, også.

(Jeg skrev så langt nå, at her er lenken til forhåndskjøp en gang til.)

Bok + brevkurs

Noen av de mest transformative opplevelsene jeg har hatt på Internett, har vært gjennom kombinasjonen av noens ebok + brevkurs (åkei, egentlig e-post, men du skjønner hva jeg mener). Jeg hadde ikke kunnet skrive Danielle hvis jeg ikke hadde fått inspirerende e-poster gjennom NaNoWriMo, for eksempel. Å lese en bok samtidig som jeg får oppfølging i andre kanaler, gjør en sakprosabok enklere å omsette i handling. Derfor lager jeg et brevkurs det går an å melde seg på også. Altså bok med bonus-materiale. Og overraskelser. Kanskje til og med i form av et faktisk, analogt brev?

Ja, dette er skummelt

Å gi ut bøker på tradisjonelle forlag gir etos. Eller autoritet, om du vil. Jeg kjenner meg veldig naken når jeg legger ut denne boken, siden jeg gjør det uten en redaksjon i ryggen. Men det at noe er skummelt, gjør det også litt ekstra spennende. Vi skal ut på eventyr sammen. Jeg vet ikke hvor vi skal ennå. Men jeg blir veldig, veldig glad om du vil bli med meg!

Enda en lenke til der du kan forhåndskjøpe, så du slipper å scrolle opp. 

2 kommentarer om “Vil du være med på et bok-eksperiment?

  1. Blir gjerne med på bok-eksperimentet ditt, og har bestilt boka di.

    Takk også, for ein glimrande kronikk i Dagens Næringsliv fredag 21. september. Her treffer du den berømte spikeren midt i planeten. Håpar også at nokon i innovasjonsbyråkratiet også les, og forhåpentligvis skjønar, kronikken din. Det finnes så mange dagdrøymarar der ute, med «verdens beste» app-ide som blir oppmuntra, og ofte finansiert av nevnte byråkrati, til å gå vidare med luftslotta sine. Utan at dei har eit snev av, hverken gjennomføringsevne eller tilstrekkelig kunnskap, til å realisera ideen. Utvikling av programvare er for det meste hardt og skikkelig arbeid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.