Kjærlighetsbrev til Merkur i anledning retrograden

Vi er på vei inn i en periode der Merkur er retrograd. Sett fra jorden begynner den lille planeten å danse baklengs over himmelen. Men Merkurs retrograd er ikke bare en beskrivelse av noe du kan se etter mørkets frembrudd. Det er et populærkulturelt fenomen.

Etter hvert som astrologi har blitt mer hipt i den angloamerikanske sfæren, er det særlig Merkurs retrograd folk er fokusert på.

Det er uendelig med Merkur-memer der ute.

Det er ikke rart. Merkur er planeten for kommunikasjon og teknologi. Når livene våre er så tett vevd inn det digitale som de er, er det klart at budskapet om at “nå kommer feilmeldingenes tid” engasjerer folk.

Jeg <3 Merkur

Men dere: Jeg elsker Merkur. Både Merkur som himmellegeme, Merkur som underlig lyspunkt på himmelen, Merkur som symbol.

Merkur er nøkkelen til så mange ting i vår tid.

Ta diskusjonen om trans, ikkebinær og tredje kjønn, f.eks. Vi har tatt kvinnesymbolet fra Venus ♀ og mannesymbolet fra Mars ♂, og blir så forvirret når noen vil ut av den dikotomien. Som om det var noe helt nytt. Men Merkur har vært dobbeltkjønn og midt-i-mellom siden antikken, folkens. Flytende kjønn er ikke bare skeivt. Det er skikkelig trickster.

Det finnes mange sørgerlige “nøytral” og “evenukk”-symboler folk prøver å bruke for ikkebinær om dagen, men jeg slår et slag for å bare bruke tegnet for Merkur: ☿

Merkur er planeten for farger som blander seg, smaker som blander seg, ting som er surt og salt på en gang, for gråsoner og uventede koblinger. Den perfekte planeten for å bryte med trauste tradisjoner.

Jeg blåser i om du er hardnakket skeptiker eller svak for et godt horoskop: Alle får noe ut av å tenke på Merkur.

For Merkur (eller Hermes på gresk) er guden og planeten for tekst og teknologi, og det er de viktigste byggestenene i sivilisasjonen vår. Vi trenger bedre fortellinger om teknologien vi omgir oss med, og Merkur er en opplagt samtalestarter.

Jeg skriver denne teksten med et dataprogram laget av tusenvis av små linjer kode (WordPress), som igjen leses av et annet dataprogram med millioner av linjer med kode (nettleser). Resultatet er at du kan få en nesten telepatisk smitte av mine tanker, idéer og inspirasjon, og bruke det til å skape nye ting.

Det er en grunn til at mercury er det engelske ordet for kvikksølv. Så raskt, så flytende, så vanskelig å få grep om.

Magikeren, Merkurs kort i tarotstkokken. Hen er kort nummer 1 og er kortet for å bringe frem noe som ikke var der fra før av.

Livet mitt består i å navigere relasjonen mellom tekst og kode. Jeg skriver bøker. Jeg er med å utvikle programvare. Jeg bruker digitale verktøy for å spre ting på den store, vibrerende verdensveven. Og jo mer moderne og digital jeg er, jo mer opptatt blir jeg av teknologihistorie.

Techne på gresk betyr håndverk. Et håndverk i den gresk-romerske tradisjonen, var noe du kunne øve deg på, lære deg og lære bort. Bruker du et håndverk, ville du få et lignende resultat som andre som brukte samme håndverk. Håndverk er reproduserbart.

Hvis du går tilbake til Platon, lar han Sokrates argumentere mot den nye teknologien skrivekunsten. Jepp, å skrive bokstaver og lese bokstaver var en teknologi; et håndverk du kunne lære deg og få helt nye resultater med. (Du kan lese om det i dialogen Phaedrus.)

Og likevel viser denne dialogen nettopp skrivekunstens dobbeltrolle: Du kan bruke den som et verktøy for å argumentere mot hva som helst, men du kunne ikke skapt denne teksten uten å bruke nettopp verktøyet du er skeptisk til. Veldig Merkur, Platon. Veldig Merkur.

Hva er greia med retrograden?

Merkurs retrograd assosieres med feilmeldinger, misforståelser og ting som ikke virker, kommunikasjon som ikke når frem og kaos i kanalene. Det høres skummelt ut, men bare hvis du er så langt unna verktøyene “tekst” og “kode” at du ikke vet å lete etter feil er en grunnleggende del av håndverket.

Det blir ingen god tekst uten redigering. All kode må testes og oppdateres. Du kan ikke skape uten å revidere. Alle systemer må gås gjennom og pirkes i. Alle detaljer betyr noe.

For meg er Merkurs retrograd et bilde på en prosess som ruller og går i alle prosjektene jeg jobber med. Du lager noe nytt. Du må fikse alle feilene du gjorde da du laget førsteutkastet/prototypen. Du finner nye feil i prosessen med å fikse feil. Du tror feilene aldri kommer til å ta slutt. Plutselig kommer det ut noe helt nytt av den uendelige rettingen. Et lyn, en skarp kobling. Og du er videre.

De færreste av oss har kunnskap om maskinene vi lever av og med. Det føles utrygt og rart når infrastrukturen får hikke, når ting ikke virker som de skal. Og fortellingen om tekst som håndverk står i skarp kontrast til fortellingen om den romantiske poeten som skriver et perfekt dikt i et øyeblikk av guddommelig inspirasjon. Jeg har ikke tall på hvor mange forfatterspirer jeg har snakket med som er lei seg fordi teksten ikke ble noe bra. Men ingen skriver gode førsteutkast. Du får en god tekst av å gå retrograd.

Merkur, som Stephen King, minner oss på at redigering er guddommelig. Alle har hatt opplevelsen av idéen som bare “kommer”. Men magien skjer når du går inn i den vanskelige pussejobben, også.

Det er lett å bli sint på datamaskinen når den ikke gjør som du vil, men bak feilmeldingen finnes det hender som løper over tastatur, kompetente håndverkere som er på saken, hjerner som jobber.

For meg er Merkurs retrograd en tid for å minne meg selv på at det å fikse feilene, rydde rotet, og gå gjennom underlige brev fra skatteetaten en ekstra gang er håndverket mitt. Det er å legge fra oss den kapitalistiske drømmen om å alltid bli mer produktiv og effektiv. Etter produksjonen kommer reparasjonen. Ut av reparasjonen kommer det mer produksjon.

Det er det samme om du tror at stjernene påvirker deg eller ei: Merkurs retrograd er et bilde på teknologiens natur, og uten teknologien hadde du ikke kunnet lese denne teksten.

Derfor slår jeg et slag for Merkurs retrograd som jobb-høytid. Vi setter av tid for introspektiv pirkejobb. Vi omfavner at ting alltid tar lengre tid enn vi tror. Vi gir opp fremdrift til fordel for å fikse døde lenker og rydde i regnskapet.

Vi blir rotete og overivrige når vi er inspirerte. Jeg kan bli så strikke-kåt at jeg går surr i tellinga. Jeg kan skrive hundrevis av sider med manisk, rotete tekst. Da er det jammen godt at planeten snur, at våre egne feil dukker opp og biter oss i rumpa. Det er utrolig kjipt å rekke opp, men det er den eneste måten å lage en veldig bra genser på.

Vil du ha mer astro?

Dønn ærlig: Jeg kan i overkant mye om astrologi. Det er ikke for alle, men hvis du er sulten på mer info om retrograden og horoskopet ditt, kan du melde deg på her. Eller bare bruke boksen under. Det blir også mer Merkur på @tarot_ida på Instagram.

Er du ikke astrologisk anlagt, kan du se på dette innlegget som en invitasjon til en ny høytid: høytiden for backup og vasking av kjøkkenviften (du vet det trengs).

PS: Jeg har vært gjest på Power Ladies podcast og snakket om teknologiutvikling! Veldig Merkur-tema.

,

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: