Du kan ikke disiplinere deg selv kreativ

“Ida, hva er den heksegreia di?”

“Det er et skrivekurs!”

“Åh, er det lekser og tilbakemeldinger på tekst?”

“Nei, det er et kurs som handler om å klare å skrive lang tekst alene uten å gi seg på tørre møkka.”

“Åkei, men er ikke det bare å…gjøre det? Tast, knast, ord, liksom?”

“Jo, men det å bare gjøre det er den vanskeligste oppgaven i verden. Dessuten er det umulig å disiplinere seg til kreativ skriving. Du må ha tilgang på rest & digest-delen av sentralnervesystemet for å finne på noe nytt, ellers er kroppen bare i overlevelsesmodus. Da er den dummere enn vanlig, mer sensitiv for kritikk enn vanlig og har færre idéer enn vanlig. Den kan ikke leke, heller. Det er fordi den tror det er sultenød eller verdenskrig, så kroppen er ikke dum. Kroppen er flink. Det er bare at vi er i en tid der vi har mer tid til å skrive, mer Internett å publisere på og bedre redskaper for å lage tekst enn noen sinne. Men vi har ikke tryggheten i kroppen til å gjøre det. Så vi kan ikke bare pushe oss. Det er umulig. Fordi da øker du stressresponsen, og kreativiteten uteblir.”

“Men kan du lage noe bra hvis du bare skal slappe av og leke, da?”

“Hellyes.”

“Men det føles veldig…utrygt for meg å skulle ta en pause? Så jeg føler meg utrygg av det du sier skal gjøre meg trygg! *nervøs latter*”

“Ja, det er kjernen i Heksesirkel. Ikke lekser. Ikke innleveringer. Men støtte og system for å gjøre DEN jobben. Med å finne veien tilbake ut av overlevelsesmodus og tilbake til lek, hvile og hele hjernen din, ikke bare den som jobber for å overleve.”

“Men hvis jeg må kjenne på alle grunnene til at jeg er stresset, så blir jeg jo lei meg! Og sint! Og redd! Og må kanskje endre veldig mange ting i livet mitt!”

“Ja, det er derfor det heter Heksesirkel. Fordi du begynner med den tingen du vet du vil (skrive en bok), og så begynner du å trekke i den tråden (jeg vil skrive), og derfra finner du ut alle de andre tingene du vil, også.”

“Jeg vet ikke helt om jeg tør når du beskriver det på den måten…”

“Nei, det er ikke for alle. Men vi har over 500 fantastiske folk inne i sirkelen som skriver og skriver og føler og våger, leker og heier. Jeg fikk en melding i dag fra en som meldte seg på i mars med en bok hun har utsatt i ti år. Nå finnes den, og forlaget er gira. Så du er – i prinsippet – åtte måneder fra å snu skuta fullstendig.”

“Åh, det høres både lenge og kort ut. Når og hvor?”


%d bloggere liker dette: